Önemli Bilgiler

Agm / Vrla Akü

Aküler, elektrik enerjisi kesintileri olduğu zaman sistem için gerekli enerji desteğini sağlar. Bu nedenle aküler, KGK (Kesintisiz Güç Kaynağı) sistemleri için olmazsa olmaz öneme sahiptir. Özellikle de bu aküler sekonder olan; Kurşun-Asit aküler, Li-ion akülerin çeşitli türleri veya Ni-Cd, Ni-Fe gibi akülerdir. Küçük güçteki KGK’larda aküler doğrudan KGK içerisinde yer alırken, KGK sisteminiz çok büyükse, aküler KGK içine konulmaz, ayrı bir kabin içerisine yerleştirilir.
VRLA: Valf Kontrollü Kurşun Asit Aküler Bu tip akülerde pozitif elektrotta suyun elektrolizi ile açığa çıkan oksijen rekombine edilerek suya dönüştürülür. Şarj esnasında çıkan gaz, sulu tip akülere oranla %90 civarında daha azdır. Çalıştığı ortamda şartlandırılmış havalandırma gereksinimlerine gerek kalmaz, doğal havalandırmalar yeterli olmaktadır. Bu nedenle kabin ve cihaz içlerinde kullanılabilirler.
VRLA aküleri üç tip olarak üretilmektedir: AGM aküler, jel aküler ve bunların karışımı olan AGM ve jel özelliği taşıyan hibrit akülerdir. Tüm bu aküler sızdırmaz “Non Spillable” özelliğe sahip oldukları için güvenliklidir; zira elektrolitleri jel ve cam elyaf ile hareketsizleştirilmiştir. Bu nedenle halk arasında kuru akü olarak adlandırılırlar. KGK’ların ihtiyaç duyduğu enerji talepleri genellikle 1 saatin altında olduğundan, bu aküler yüksek akım verebilecek şekilde dizayn edilmişlerdir ve genellikle AGM tipi aküler tercih edilmelidir. Aynı zamanda bu aküler sürekli yüzdürme voltajı altında oldukları için aküler arası denge oldukça önemlidir.
VRLA akülerin “self discharge” (kendi kendine boşalma) oranı çok düşük olup, stoklama süreleri ortam ısısına bağlı olarak değişse de diğer sulu tip akülere göre oldukça düşüktür. Normal şartlarda stoklama ve çalışma sıcaklığı olarak 20°C yeterlidir. Daha yüksek sıcaklıklarda akünün stoklama süresi ve ömrü azalır. Kurşun asitli akülerin şarjı redresörler ile sağlanır. Sabit voltajlı sabit akımlı redresörleri tercih etmeniz daha uygundur. Bu voltaj ve akım değerlerini Enel ürün speklerinde bulabilirsiniz. Tavsiye edilen değerlerle akülerinizin dayanma süresini artırmış olacaksınız.
Bakımlarda Dikkat Edilecek Hususlar:
• Aylık: Akü terminallerinde voltaj ölçümü, şarj cihazı çıkış voltajı, ortam sıcaklığı, görsel inceleme ve yüzdürme akım değerleri kontrol edilmelidir.
• Üç ayda bir: Ohmik değerler, terminallerdeki sıcaklık, her bir akünün voltajı.
• Yıllık: Yukarıdaki öğelere ek olarak, hücreler arası direnç değerleri kontrol edilmelidir.
Aküler kullanım dışı olduklarında mutlaka çevreye zarar vermeyecek şekilde toplanıp en kısa zamanda geri dönüşüm tesislerine gönderilmelidir.

Bir cevap yazın